Mijn favorieten

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord
U bent op zoek naar een echte specialist voor Amsterdam Noord. Een makelaar die specialist is zal u ook een hoop tijd besparen. Dat begint nu al. Stop gerust met zoeken want met Collectief Makelaars haalt u kwaliteit, betrouwbaarheid, vakkennis en klantvriendelijkheid in huis. Heeft u verkoopplannen of aankoopplannen? Neem dan contact op met een echte buurtspecialist.Over Amsterdam Noord
Amsterdam Noord is het gedeelte van Amsterdam dat boven het IJ ligt en is ontstaan door de annexatie van de oude buurgemeenten Nieuwendam, Buiksloot, Nieuwendam, Zunderdorp, Ransdorp en Schellingwoude. In de gouden eeuw lang aan de overzijde van het IJ de Volewijck waar terechtgestelden werden opgehangen ter afschrikking. Het eigen dorpse karakter is lang bewaard gebleven tot er begin 20e eeuw een werd gestart met de aanleg van de tuinsteden. Bewoners uit de bouwvallige Amsterdamse buurten vonden er een nieuw bestaan. Goede voorbeelden daarvan zijn Tuindorp Oostzaan, Disteldorp en de Vogelbuurt.
Tot 1957 waren de beide delen van de stad alleen per veerpont verbonden. Vanaf 1897 verzorgden de Gemeenteveren de overtocht. De belangrijkste verbinding van Amsterdam Noord met de oever is de Tolhuispont. In 1957 werd de Schellingwouderbrug geopend en in 1966 kwam de eerste tunnel, de Coentunnel, gereed en in 1968 de IJtunnel. In 1990 werd de Zeeburgertunnel geopend onderdeel van de datzelfde jaar geopende Ringweg Noord, onderdeel van de A10.De havens met zijn zware industrie zijn altijd een grote werkgever geweest. De teloorgang van de ADM en NDSM leidde dan ook een moeilijke tijd in voor Amsterdam Noord. Eigenlijk kunnen we de laatste jaren pas spreken van een opleving met nieuwe ontwikkelingen aan de IJ-oever , Elzenhagen, het media park en natuurlijk de aanleg van de Noord Zuid lijn. Deze metroverbinding met Amsterdam Centrum en Zuid moet dit stadsdeel definitief ontsluiten.


Indeling en Voorzieningen Amsterdam Noord
Het Noord-Hollands kanaal spitst het stadsdeel in twee stukken. Als je met de Tolhuispont naar de oversteekt wordt dat duidelijk. Met de fiets kan het stadsdeel uiteraard goed ontdekt worden, even doorfietsen en je kan het natuurgebied het Twiske bezoeken.De huizenmarkt van Noord is veelzijdig met een variëteit aan woningen. Van enorme flatgebouwen tot rustieke dijkwoningen, drukke punten en zeer rustige plekken, een gevarieerd stadsdeel. De oude havens zijn ondertussen getransformeerd, de ADM werf is in de jaren 80 een woonwijk geworden en de NDSM werk is momenteel een creatieve broedplaats omringd door een bedrijven terrein met hoofdkwartiervestigingen van bijvoorbeeld MTV en Hema . Ook wordt hier een Marina gepland waar de Hiswa voortaan gebruik van zal gaan maken.Het grootse winkelcentrum in gelegen aan het Buikslotermeerplein en heet ‘boven t IJ’ maar elke buurt/wijk heeft een winkelcentrum van formaat. De verwachting is dat Amsterdam Noord met het gereed komen van de Noord Zuidlijn zich verder zal ontwikkelen tot een ambitieus stadsdeel waar het fijn wonen is.