Mijn favorieten

Zuider-Amstel voorheen Buitenveldert

Makelaar Amsterdam Buitenveldert
U bent op zoek naar een echte specialist voor dit gebied van Amsterdam dat tegenwoordig op gaat in stadsdeel Zuider Amstel. Een makelaar die specialist is zal u ook een hoop tijd besparen. Dat begint nu al. Stop gerust met zoeken want met Collectief Makelaars haalt u kwaliteit, betrouwbaarheid, vakkennis en klantvriendelijkheid in huis. Heeft u verkoopplannen of aankoopplannen? Neem dan contact op met een echte buurtspecialist.Oorsprong en geschiedenis
Buitenveldert is gebouwd als een zuidelijke tuinstad in Amsterdam. Als onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (A.U.P.) van 1935 was naast de Westelijke Tuinsteden ook een uitbreiding aan de zuidkant geprojecteerd. In 1958 werd de eerste steen gelegd, in 1959 konden de eerste woningen in gebruik genomen worden.
Met de instelling van de stadsdelen werd Buitenveldert in 1987 een apart stadsdeel. Na de fusie met het stadsdeel Rivierenbuurt in 1998 werd de wijk onderdeel van stadsdeel Zuideramstel.ook de Prinses Irenebuurt maakt daarvan deel uit). Sinds 2010 maakt Buitenveldert na een volgende fusie tussen de stadsdelen Zuideramstel en Oud-Zuid deel uit van Stadsdeel Zuid.Naam en begrenzing
De naam is ontleend aan de Binnendijksche Buitenveldertse Polder, gelegen tussen de Amstel aan de oostzijde en de Amstelveenseweg aan de westzijde.
Aan de noordzijde wordt de wijk begrensd door de Ringweg A10 met de Zuidas Aan de zuidzijde ligt de gemeentegrens met Amstelveen aan de Kalfjeslaan.

Indeling en voorzieningen
De wijk bestaat uit een mengeling van laag, middel, en hoogbouw en was halverwege de jaren zeventig volgebouwd. In Buitenveldert zijn de hoofdstraten vernoemd naar baljuws van Amstelland, terwijl de andere straten zijn vernoemd naar de Nederlandse provincies en vooral naar kastelen en buitenplaatsen, gegroepeerd per provincie.
Aan de oostkant ligt het Amstelpark aan de Amstel. In 1972 werd hier de Floriade gehouden.
Het Gijsbrecht van Aemstelpark, genoemd naar Gijsbrecht van Aemstel, ligt door Buitenveldert in een lange strook van het west naar oost. Het vormt een ecologische verbinding tussen Amsterdamse Bos en Amstelpark.
Aan de westkant van Buitenveldert ligt het Amsterdamse Bos met de Bosbaan. Een smalle strook van het Amsterdamse Bos, naast De Nieuwe Meer behoort bij Buitenveldert.
In de wijk bevindt zich de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het bij de universiteit behorende ziekenhuis (VUmc). Het VUmc heeft op het dak een traumahelikopter. Aan de Amstelveenseweg is een Ronald McDonald-huis. Er zijn vijf middelbare scholen, de Atlant, de Apollo, JSG Maimonides, Cheider en de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert, en er zijn verschillende basisscholen, waaronder de Buitenveldertse Montessorischool, de oecumenische De Ark, De Merkelbachschool en de 12e Montessorischool de Stern. Ook is er een school voor moeilijk lerende kinderen: Alphons Laudy. Daarnaast is, sinds februari 2009, gedurende de periode dat de nieuwbouw van het Ignatius Gymnasium wordt gerealiseerd het Ignatius gevestigd aan De Klencke te Buitenveldert


In de wijk Buitenveldert woont een aanzienlijke Joodse gemeenschap, met eigen synagoges, scholen, winkels, eetgelegenheden en andere voorzieningen, waaronder een zorgcentrum en het als eerste in Europa geopende Joodse hospice. Daarnaast kent de wijk een groot aantal Japanse bewoners die eveneens eigen winkels en eetgelegenheden hebben.
Het belangrijkste winkelcentrum van Buitenveldert is het Winkelcentrum Gelderlandplein.
Aan de Amstel bij de Kalfjeslaan staat de Riekermolen, met nabij een standbeeld van Rembrandt.
Verkeer en vervoer
Buitenveldert is voor auto's bereikbaar via de Ringweg van Amsterdam, de A10. De afritten RAI en Amstelveenseweg ontsluiten de buurt in het noorden aan respectievelijk de oost- en de westzijde.
Diverse buslijnen verbinden Buitenveldert met onder meer Amsterdam-Centrum, Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer. Buslijn 199 rijdt door de wijk naar Amstelveen en Schiphol. De Zuidtangent (buslijn 310) vormt een verbinding (vanaf Station Zuid) via de VU met Schiphol, Hoofddorp en Nieuw-Vennep.
Vanaf de stations Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI is Buitenveldert sinds 1978/1981 bereikbaar per trein en metro (lijnen 50 en 51).
Trams: vanaf 1988 stopte alleen tramlijn 4 in het uiterste noordoostelijke puntje van Buitenveldert bij Station Amsterdam RAI. Sinds 1990 rijdt tramlijn 5 samen met sneltramlijn 51 als onderdeel van de Amstelveenlijn over de Buitenvelderselaan tussen Station Zuid en Amstelveen.
Sinds 2003 is ook het VU Medisch Centrum per tram bereikbaar, toen werd tramlijn 16 verlengd vanaf de Amstelveenseweg via de De Boelelaan naar de Gustav Mahlerlaan. Tussen 2004 en 2006 reed ook lijn 6 hier, sinds 2006 is lijn 24 er bij gekomen. Per 31 oktober 2011 kwam voor de lijnen 16 en 24 de nieuwe keerlus bij de halte De Boelelaan / VU in gebruik ter vervanging van de keerlus aan Gustav Mahlerlaan, die moest wijken voor een nieuw gebouw.
Een deel van Buitenveldert ligt onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan, een start- en landingsbaan van de Luchthaven Schiphol.